Bouwtips menu

 
bouwtips kastindeling
 
bouwtips klepveren
 
bouwtips lade
 
bouwtips mdf
 
bouwtips speelklep
 
bouwtips windlade
 
     
   
     
  Klepveren  
     
  Hulpstuk voor het buigen van klepveren  
     
  Grondplaat

Schroef in een stukje afval (hard-)hout van ongeveer 5 x 12 cm een houtschroef met een steeldikte van ca. 6 mm op 8 cm vanaf de smalle kant (voorboren!). Laat de steel van de schroef 1,5 cm boven het plankje uitsteken. Zaag de kop van de steel. Leg in de lengterichting van het plankje het verendraad boven langs de steel. Sla een kopverloren spijkertje in het plankje tegen het verendraad iets voor het raakpunt van het draad en de stift (schroefsteel). Zet dit plankje voor gebruik vast in de bankschroef.

Slinger

Boor in een latje van ca. 1,5x1,5x 10 cm bij een einde een gaatje dat nauw past om de stift. Schroef zo dicht mogelijk tegen dit gat een schroefje van ca. 3x25. De kop van het schroefje zal iets over het gat vallen. Vijl aan de onderkant de punt van dit schroefje af tot er nog juist een gang van de schroefdraad blijft staan. De schroef steekt nu nog een millimeter uit.
 
     
   
     
  Gebruik: leg het verendraad in lengterichting van het plankje tussen het spijkertje en de stift. Druk de slinger over de stift tegen grondplaat. De schroefpunt valt daarbij naast het spijkertje. Draai de slinger anderhalve slag rond, waarbij de uitstekende schroefpunt de draad meeneemt. Afhankelijk van de gewenste veer kunnen ook meer slagen gemaakt worden. Bij het ronddraaien drukt de draad de slinger omhoog zodat hij het spijkertje kan passeren, anders ven iets helpen. Knip de benen van de veer af langs de zijkant van het plankje zodat deze precies even lang worden. Na het loslaten van de slinger zal de veer iets terug buigen zodat men eerst wat verder moet draaien dan de gewenste hoek tussen de benen van de veer. Buig de uiteinden van de veerbenen onder een hoek van ca. 60 gr.

Download deze bouwtip als PDF