Bouwtips menu

 
bouwtips kastindeling
 
bouwtips klepveren
 
bouwtips lade
 
bouwtips mdf
 
bouwtips speelklep
 
bouwtips windlade
 
     
   
     
  Windlade  
     
  Windlade uitslagen

Lade 1
 
     
   
  Lade I staat op de bodem van de kast. De speelkleppen worden bediend door een stekermechaniek aan de achterkant van de lade. Hier bevinden zich ook de voorslagen van de lade waardoor de speelkleppen bereikbaar zijn voor service doeleinden. De slepen worden aan de linkerkant bedient, de windaanvoer zit aan de rechterkant van de lade.

Op de lade staan de registers Prestant 4 vt, de Prestant 2 vt en de Sifflet 1 vt. De cancellen zijn zo ingedeeld dat de 2 vt op cancelsteek staat. De pijpen staan hierbij ruggelings tegen elkaar. Van de Prestant 4 vt staan de pijpen vanaf c klein op de cancelsteek. De pijpen g tot en met b staan vervoerd op de stok. Voor de pijpen c tot en met f# zijn gaten geboord voor slangaansluiting. Deze pijpen komen boven in de kast te liggen samen met de grootste pijpen van de 8 vt.

Lade II
 
     
   
     
  Lade II ligt halverwege de kast, boven de klavieren ter hoogte van de frontpijpen. De speelkleppen worden bediend door trekdraden van 2 mm messing. Deze lade heeft zowel aan de voorkant (achter de lessenaar) als aan de achterkant voorslagen om de speelkleppen bereikbaar te houden voor service doeleinden. De slepen worden aan de linkerkant bedient. De windaanvoer en de windafvoer voor lade I zitten in een kastje aan de rechterkant. De bodem van deze lade is als keilbalg uitgevoerd. De regelklep voor de windtoevoer zit in het kastje voor de windaansluitingen aan de rechterkant van de lade.

Op de lade staan de registers Holpijp 8 vt, Fluit 4 vt en Quintfluit 2 2/3 vt. De steek van de cancellen is aangepast aan de maten van de Quint 2 2/3 vt. Deze staat dus rechtstreeks boven de cancellen. Van de Fluit 4 vt staan de pijpen vanaf c' op de cancelsteek. De pijpen c tot en met b zijn vervoerd op de lade over de stokken van de 4 vt en de 8 vt. Van de Holpijp 8 vt liggen de pijpen C tot en met E boven in de kast. De pijpen F tot en met g staan in het front. De pijpen g# tot en met g' zijn vervoerd op de stok. De overige pijpen staan op de cancelsteek.

Download deze bouwtip als PDF