Positief menu

 

2014

  2010
  2007
  2005 
         
   


Tafelpositief 2005

Klavieromvang: F - e3

Dispositie:

Gedekt 8vt

Roerfluit 4vt (F - e3)

BxHxD: 75x90x30 (zonder onderstel)

Windruk 50mm Wk


Eigenaar: Ph Prosper, Friesland

 
       
         
     
  Klavier en lezenaar   De 2 registertrekkers  
         
     
  Het positief bespeelt door L. de Vries († 12 sept 2016), voormalig organist van de Titus Brandsma Kerk te Amstelveen,   dit onder het toeziend oog van de bouwer en broer.  
         
  Dit positief heeft een jaar lang de zondagse kerkdiensten in Hauwert begeleid tijdens de restauratie van het van Dam orgel in de kerk. Na een jaar is het vervangen door het postief van 2007, dat een diskant 2vt. had en luider geïntoneerd was.

Het positief 2005 is verkocht aan
Ph. Prosper, Friesland.

De foto hiernaast is genomen in de kerk te Hauwert.
  positief 2005 f14  
         
  Hieronder wat foto's van de bouw van het tafelpositief.  
     
  Zijaanzicht tafelpositief. De registers kunnen bediend worden door aan de slepen te trekken die aan deze zijkant uit de kast steken.   Vooraanzicht. De eerste rij pijpen is van de Roerfluit 4vt, de pijpen spreken naar binnen. Daarachter de Gedekt 8vt. Dit ontwerp krijgt geen pijpfront maar opengewerkte deuren.  
         
     
  Achteraanzicht tafelpositief met gedeeltelijk geopende windlade.   Het tafelpositief alvast even op het onderstel HxBxD: 68x83x34. De hoogte is zo gekozen dat het klavier bespeelbaar is vanaf een ‘normale’ stoel. In het onderstel komen de windmotor en de balg.  
         
     
  Geopende windlade. De trekdraden aan de kleppen zijn aangehangen volgens de ‘visdraad’ methode, zie Speelklep. De klepveren worden op hun plaats gehouden door gleufjes in een aluminium hoeklijntje. Voor de pulpeten is gebruik gemaakt van loden schuifjes op een leerringetje.   Detailopname geopende windlade. Op de achterzijde van de lade liggen de baspijpen gestapeld vanaf f. Op deze foto is op de pijpen nog het schilderstape zichtbaar waarmee de voorslag tijdelijk op de pijpen is geplakt.  
         
       
  Proefspelen door de meester...      
         

 

  Bouwschetsen       Bouwtekening