Achter deze garage deuren op nummer 23 worden heel wat uurtjes besteed aan het bouwen van orgeltjes. Draaiorgels, Huisorgels, Portatief, Positief

In de loop der jaren is al heel wat gereedschap en ander spul verzameld.

Overzicht van de “werkplaats”, de meester aan het werk.

Details

Huisorgel 2001

Hier een aantal foto’s tijdens het bouwproces van het orgel uit 2001. De bouw begon in 1999.

Denk aan het maken van pijpen, het frezen van de cancel-gleuven, de kast en de afwerking ervan.

De kernen van de grotere pijpen worden apart gezaagd, tegelijk met een modelleerstukje. Voor de kleinste pijpen worden de kernen van een paar tegelijk op de achterkant gelijmd en daarna afgezaagd.

Alle wanden van de 8vt zijn gezaagd (behalve ‘groot’-octaaf). Leg ze naast elkaar, dan zie je meteen een afwijkende (verkeerd gezaagde) wand!.

Bij het lijmen van de pijpen gaan de achterkant, de zijkanten, de kernen en het modeleerstuk tegelijk in de klemmen.

Pijpen uit het ‘klein’-octaaf van de 8vt in de lijmklemmen. Als je de tafel rond bent, kan de eerste weer uit de lijmklemmen (maar wel voorzichtig).

De grootste pijpen van de Holpijp 8vt in de lijmklemmen.

Het frezen van de cancellen. Voor de frees is een mal gemaakt zodat ‘uitschieten’ onmogelijk is. De mal schuift langs de rand van de lade-delen. De mal wordt voor elke gleuf stevig met lijmklemmen vastgezet.

De lade-delen met de cancel-gleuven zijn klaar om op elkaar gelijmd te worden.

Kast

Huisorgel 2001

In 1999 was het bouwen van het orgel uit 2001 in volle gang. De nog niet geschilderde kast geeft een beetje een vreemde aanblik omdat er verschillende houtsoorten worden gebruikt. Meestal is het hout afkomstig van oude kasten, bedden e.d. Het nieuw gekochte hout is -nog blank- grenen.

Even een kijkje in de Werkplaats (garage), de stand van zaken augustus 1999. Het gehel begint al vorm te krijgen, klavier en de bovenste pijpen geplaatst.

Ook de achterkant wordt al wat.

Oktober 2000, alles zit erin en de kast is schilderklaar!

Oktober 2000, de onderkast.

Inzicht achterzijde orgel (geknikte bas-pijpen links boven).

Afwerking

Huisorgel 2001

De laatste loodjes…

De kast van het orgel uit 2001 is in ver gevorderd stadium (februari 2001). Voor de verfkleuren is advies gevraagd aan schildersbedrijf van Diepen, Hoorn (bedrijf inmiddels opgeheven). Het zijn kleuren die vroeger van natuurprodukten gemaakt werden. Door het schilderen zijn de vele kleuren van de diverse houtsoorten die gebruikt zijn aan het oog onttrokken. Het orgel wordt in de werkplaats al veel bespeeld om de tractuur in te spelen en onregelmatigheden vroegtijdig te ontdekken. Ondertussen wordt het houtsnijwerk gemaakt.

februari 2001, schilderwerk is af…

februari 2001, inspelen…

februari 2001, inspelen…

februari 2001, bovenkast.

februari 2001, klavieren.

februari 2001, onderkast open.

februari 2001, ruwe versie houtsnijwerk.