2005

Positief

Gebouwd in 2005

 

Dispositie:

Gedekt 8vt
Roerfluit 4vt

Klavieromvang:
F – e3

BxHxD 75x90x30 zonder onderstel)

Windruk 50mm Wk

Eigenaar: Ph Prosper, Friesland

Klavier, lezenaar en rechts de registertrekkers.

Het positief bespeelt door L. de Vries († 12 sept. 2016), voormalig organist van de Titus Brandsma kerk in Amstelveen.

dit onder het toeziend oog van de bouwer en broer.

Dit positief heeft een jaar lang de zondagse kerkdiensten in Hauwert begeleid tijdens de restauratie van het van Dam orgel in de kerk. Na een jaar is het vervangen door het Positief van 2007, dat een diskant 2vt had en luider geïntoneerd was.

Het Positief 2005 is verkocht aan Ph Prosper, Friesland.

Het Positief in de kerk van Hauwert.

Hieronder wat foto’s van de bouw van het tafelpositief.

Zijaanzicht tafelpositief. De registers kunnen bediend worden door aan de slepen te trekken die aan deze zijkant uit de kast steken.

Vooraanzicht. De eerste rij pijpen is van de Roerfluit 4vt, de pijpen spreken naar binnen. Daarachter de Gedekt 8vt. Dit ontwerp krijgt geen pijpfront maar opengewerkte deuren.

Achteraanzicht tafelpositief met gedeeltelijk geopende windlade.

Het tafelpositief alvast even op het onderstel HxBxD 68x83x34. De hoogte is zo gekozen dat het klavier bespeelbaar is vanaf een normale stoel. In het onderstel komen de windmotor en de balg.

Geopende windlade. De trekdraden aan de kleppen zijn aangehangen volgens de ‘visdraad’ methode, zie bouwtip Speelklep. De klepveren worden op hun plaats gehouden door gleufjes in een aluminium hoeklijntje. Voor de pulpeten is gebruik gemaakt van loden schuifjes op een leerringetje.

Detailopname geopende windlade. Op de achterzijde van de lade liggen de baspijpen gestapeld vanaf f. Op deze foto is op de pijpen nog het schilderstape zichtbaar waarmee de voorslag tijdelijk op de pijpen is geplakt.

Proefspelen door de meester.

2 Bouwschetsen en een tekening.